ОШ „СТЕПА СТЕПАНОВИЋ“
ТЕКЕРИШ


Основна школа „Степа Степановић“ у Текеришу почела је са радом далеке 1843. године. То је најстарија школа у Горњем Јадру и једна је од најстаријих на подручју лозничке општине. Првих година постојања настава се одржавала у једној брвнари, а као први учитељ помиње се Иван Арсеновић. Постојали су краћи временски периоди када школа из разних разлога није радила, али то није утицало на просветну улогу коју је она имала у Горњем Јадру. Нова школска зграда саграђена је и усељена 1884. године и та зграда уз веће и мање поправке служи до данас.

Текеришка школа је у време Церске битке била превијалиште и болница, а самим тим и сведок ове велике српске победе.
Од 1924. године и прославе десетогодишњице Церске битке, школа у Текеришу носи име војводе Степе Степановић. Четвороразредна школа у Текеришу 1950. године постаје осмолетка за Горњи Јадар, а 1992. године постаје матична школа за овај крај, када су јој припојене осморазредне школе Горње и Доње Бадање. Данас се настава поред школе у Текеришу одвија у издвојеним одељењима: Горњој и Доњој Бадањи, Горњој Сипуљи, Трбосиљу и Рибарици.

На предлог Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, зграда школе је проглашена за културно добро, што указује на културну вредност ове установе.

Иди на врх