Одлуком Министарства просвете и црквених послова, отворена је 1. децембра 1891. године Основна школа у Горњој Бадањи, а са радом је почела два месеца касније, првих дана фебруара.

 

gb1

gb2

Школа у Горњој Бадањи изнедрила је доста истакнутих појединаца, који ће одиграти значајну улогу на културно-историјској сцени тадашње државе. Један од првих образованих људи из Горње Бадање био је протојереј Панта Туфегџић, који је завршио богословију у Београду. Краљев ађутант у кога је краљ Милан имао огромно поверење, такође, је био из Горње Бадање. Реч је о Милошу Ђермановићу, који је у Београду одабрао војнички позив као своје занимање. Његов син Божидар Ђермановић Ђера, високи официр српске и југословенске краљевске војске, једна је од најзапаженијих личности које потичу из овога села.

Данас се рад у Основној школи „Степа Степановић“, ИО Горња Бадања обавља као и када је школа основана. Са истим полетом и ентузијазмом ученици и наставно особље обављају школске активности, не дајући да школство и просвета у овим крајевима замре. Обновљене зграде, мноштво наставних средстава помаже у извођењу наставе, тако да се ова школа ни по чему не разликује од градских школа.

Поред редовног извођења наставе, ученици и наставници организују и ваннаставне активности током целе школске године.

gb3

 

gb4

 

gb5

               

                У ОШ „Степа Степановић“, ИО Горња Бадања врло успешно финкционишу и литерарна и драмска секција. Ученици наше школе су врло запажени на различитим манифестацијама.

gb6

 

gb7

 

gb8

 

gb9

 

gb10

 

gb11

 

gb12

     

                Свети Сава, школска слава, и ове године је свечано прослављена уз многобројне госте.

gb13

 

gb14

 

Скупштина УГ  Церски марш

Посета гробу Момчила Гаврића

Слободне активности у ИО Горња Бадања

101. годишњица у част прославе Церске битке

Школски живот у ИО Горња Бадања

Иди на врх