Основна школа „Степа Степановић“ у Текеришу прославила је 176. годину постојања у четвртак 25. 04. 2019. године. У програму су, поред матичне школе, учествовала и издвојена одељења, што је ову свечаност учинило комплетном и величанственом.

Након химне коју је отпевао Хор наше школе под вођством наставника музичке културе, Предрага Вујића, водитељка програма, Сандра Станојловић, најавила је директора школе који је поздравио присутне и доделио награде најуспешнијим ученицима и наставницима школе. Представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова од 1912-1918. традиционално  су поделили награде најбољим ученицима. Представници школе и Друштва положили су венце на Спомен-костурницу церским јунацима.

У програму који је уследио најпре су наступили ученици ИО Доња Бадања који су се представили  сплетом родољубивих, социјалних и елегичних песама, а нарочито је наглашено да се оне казују у част српским жртвама Првог светског рата, као и жртвама НАТО бомбардовања 1999. године и симболу страдања деце ‒ Милици Ракић. У креирању сплета и у припремању деце учествовале су, поред наставника српског језика и књижевности ‒ Слађане Осатовић и наставнице руског језика ‒ Сања Јагодић и Гордана Миладиновић.

        Ученици ИО Горња Бадања су програм наставили у духу помена жртвама рата. Они су извели драматизовани одломак из романа "Деобе" Добрице Ћосића. У склопу овог дела програма публика је имала прилике да чује и ученице Валентину Ђермановић и Милицу Драгојевић које су биле међу првих пет рецитатора на Општинској смотри рецитатора и представљаће наш град и нашу школу и на Регионалној смотри рецитатора у Крупњу. Ученике је припремала Марија Бабић, наставник српског језика у ИО Горња Бадања.

        Уз помоћ наставнице српског језика Јованке Грујичић-Милер ученици из Текериша извели су драматизовану приповетку "Поход на Мјесец" Бранка Ћопића. На крају су ученици млађих разреда из матичне школе уз помоћ учитељице Јелене Васиљевић извели комад Гвида Тартаље.

      После културно-уметничког дела програма ученици су се традиционално одиграли турнир у фудбалу.

Са сигурношћу се може тврдити да је ово био још један Дан школе који је протекао свечаној, али и поред тежине програма, веселој атмосфери. Он ће се, као и претходни, памтити од стране свих, а највише од стране ученика који су својим трудом, залагањем и учинком увеличали прославу. 

Погледајте фотографије

    

 

Иди на врх