22. маја у ИО Горња Бадања наставник историје и географије Рајко Рондовић, наставница ликовне културе Марија Жакић и учитељица Бранка Марковић одржали су са ученицима комбинованог одељења од 1. до 4. разреда и 5. разреда угледни час ликовне културе "Путоказ мог завичаја". Час је обухватио наставне теме из ликовне културе у корелацији са музичком културом, географијом, историјом, физичким и здравственим васпитањем, српским језиком, светом око нас и природом и друштвом. Час је почео у учионици где су наставници обавестили ученике о активностима које ће бити реализоване, а затим су ученици петог разреда изашли у школско двориште са наставницом Маријом и почели са припремама за заједничке активности. Учитељица Бранка и наставник Рајко су уз слајдове ППТ презентације увели ученике у тему часа. После уводних активности, сви су изашли у школско двориште и слушали занимљиво предавање наставника Рајка о садници дуда старог 120 година. Сви ученици су након тога кренули у реализацију две активности - израда путоказа и акционо сликање - сликање кроз покрет. Атмосфера и сарадња ученика и наставника је била изузетна и све је протекло у добром расположењу и максималном ангажовању. 

Ученици првог и другог разреда ИО Доња Бадања заједно су са својом учитељицом Миланком Игњатовић обележили 5. јун, Светски дан заштите животне средине. Пригодним активностима и израдом паноа ученици су се подсетили и сазнали много нових и корисних информација у вези са обележавањем овог дана, али и начинима заштите животне средине. 

svetski zastita svetski zastita1

svetski zastita2

Угледни час Наш свет маште у Lapbook-у реализован је 30. маја у Текеришу са ученицима 1, 3. и 4. разреда. Час су реализовале учитељица Јелена Васиљевић и Милена Јаковљевић-Антић у амбијенталном простору кроз интегративну наставу српског језика, библиотекарства и енглеског језика. Lapbook је књига коју ученици на креативан начин сами креирају лепећи унутар корица различите облике пресавијеног папира, при том спајајући приче, цртеже и писане поруке. Lapbook омогућава креативан и савремен приступ настави, а ученицима могућност да створе нешто ново и занимљиво и препусте се машти.

nas svet maste

nas svet maste1

nas svet maste2

nas svet maste3

nas svet maste4 nas svet maste5

nas svet maste6

 

У петак, 24. маја, одржан је спортски дан у Текеришу за све ученике млађих и старијих одељења матичне школе и свих издвојених одељења. За ученике млађих разреда организована су различита такмичења у спортским играма на полигону, а за старије турнир у малом фудбалу између ученика из Текериша и Доње Бадање. Након спортских активности ученици су имали прилику да учествују у квизу организованом поводом тематског дана "Наши узори", а поводом Дана словенске писмености. Ученици су проверили колико добро познају личности из области српске културе, науке, књижевности, али и колико су добро савладали историју језика. Након тога, ученицима су додељене дипломе поводом учешћа у Кросу РТС-а. 

sportski

sportski1

sportski2

sportski3

sportski5

sportski6

sportski7

sportski8

sportski9

sportski10

У четвртак, 23. маја, ученици млађих разреда у Текеришу, Горњој Бадањи и Трбосиљу укључили су се у акцију "С природом на ти" коју је организовао Савез учитеља Србије. Ученици су са својим учитељицама изашли из учионица и истраживали биљни и животињски свет школског окружења и играли се у природи. 

sa prirodom sa prirodom1

sa prirodom2 sa prirodom3

sa prirodom4 sa prirodom5

sa prirodom6 sa prirodom7

Током претходног викенда, 18. и 19. маја, реализоване су једнодневна и дводневна ученичка екскурзија за све ученике наше школе. 

На једнодневној екскурзији, наставници и ученици посетили су Бранковину, положили цвеће на гроб Десанке Максимовић, обишли манастир Лелић, а потом екскурзију наставили посетом Муселимовом конаку. Видели су и поставке у Народном музеју Ваљева, прошетали кроз Тешњар и остатак времена провели у обиласку Ваљева.

jednodnevna

jednodnevna1

jednodnevna3

jednodnevna4

Током дводневне екскурзије ученици су обишли најпре Крушедол, потом посетили Стражилово и гроб Бранка Радичевића. Били су у обиласку Сремских Карловаца, потом видели Палићко језеро и Зоолошки врт. У Сомбору су преноћили, али и видели Галерију Милана Коњовића и зграду жупаније, а на крају су посетили ергелу Зобнатица. 

Ученици су се и са једнодневне и дводневне екскурзије вратили пуни утисака поводом посећених дестинација и са лепим расположењем и успоменама које ће дуго памтити. 

dvodnevna

dvodnevna1

dvodnevna2

dvodnevna3

Ученици другог и трећег разреда заједно са предшколцима, наставницом енглеског језика Миленом Јаковљевић-Антић, учитељицом Оливером Панић и гостима организовали су у ИО Трбосиље традиционалну енглеску чајанку. У питању је био угледни час енглеског и српског језика који је у себи објединио многобројне иновативне моделе наставе: интегрисање језика и образовног садржаја, модел преокренуте или проактивне учионице, интегративну, тимску, кооперативну и индивидуализовану наставу. Током угледног часа реализоване су и многобројне активности које су оствариле корелацију са музичком културом, природом и друштвом, светом око нас, ликовном културом и физичким васпитањем. Током утврђивања вокабулара везаног за храну и конверзацију у ресторану, ученици су имали прилику и да примене научено у свакодневним ситуацијама, упознали су се са ритуалима поподневног испијања чаја, једења правих енглеских колача и сендвича, пробају традиционалну енглеску игру Maypole dance, а прилику и задовољство да пробају енглеске специјалитете имали су и ученици, наставници и гости. 

cajanka1 resize

cajanka resize

cajanka2 resize

cajanka3 resize

cajanka4 resize

cajanka5 resize

 

 

У петак, 17. маја, у матичној школи и свим издвојеним одељењима одржан је и ове године традиционални Крос РТС-а "Кроз Србију" у ком су учествовали ученици млађих и старијих разреда. Старт Кроса дала је министарка просвете из студија РТС-а у 10.05. 

ТЕКЕРИШ 

kros tek resize kros tek1 resize

kros tek2 resize kros tek3 resize

kros tek4 resize kros tek5 resize

ИО ДОЊА БАДАЊА

kros db kros db1

kros db2 kros db3

ИО ГОРЊА БАДАЊА

kros gb kros gb1

kros gb2

ИО ТРБОСИЉЕ

kros trb kros trb1

ИО ГОРЊА СИПУЉА

kros sipulja

Ученице петог разреда издвојеног одељења у Горњој Бадањи реализовале су на претходним часовима технике и технологије са наставником Иваном Старчевићем две занимљиве активности. Најпре, они су направили скенер за књиге. Као камера послужио им је стари мобилни телефон, а заједно су набавили и осветљење, сталак, као и старо плекси стакло које су пронашли. 

skener1 skener2

Такође, ученице и наставник су правили и разне авионе и пробали који најдаље лети, што је била веома занимљива а уједно и поучна активност. 

avioni

У периоду од 7. до 10. маја у нашој школи је разним активностима обележена Недеља сећања и заједништва. Ученици млађих и старијих разреда  одавали су почаст жртвама из школе "Владислав Рибникар" и Дубоне и Малог Орашја, а активностима осмишљеним од стране наставника и реализованим у овом периоду развијали су хуманост, емпатију, поштовање и културу дијалога и заједништва. 

ТРБОСИЉЕ

 У ИО Трбосиље организована је заједничка акција Хуманост на делу. Ученици предшколске групе и другог и трећег разреда уз помоћ и подршку учитељице, помоћне раднице, наставнице енглеског језика и васпитачице прикупили су воће и поклоне као знак пажње најстаријим суграђанима. Циљ ове активности био је развој и промоција хуманости, емпатије, поштовања и дијалога. Баке и деке са одушевљењем су прихватили децу и њихове знакове пажње и разговарали са њима. 

secanje trb secanje trb1

secanje trb2 secanje trb3

secanje trb4 secanje trb5

ТЕКЕРИШ

Ученици старијих разреда одиграли су фудбалску утакмицу. Најпре су им наставници физичког васпитања и хемије објаснили разлог и значај обележавања Недеље сећања и заједништва, а потом су заједно с наставником физичког разговарали о фер-плеју, значају спорта и начинима на који он развија заједништво и другарство код ученика. 

secanje tek

secanje tek1

secanje tek2

20240510 131349

Ученици млађих разреда су у сарадњи са наставницом ликовне културе Маријом Жакић и учитељицом Јеленом Васиљевић организовали активности сликања, садње цвећа и улепшавања школског дворишта.

dvoriste

dvoriste1

dvoriste2

dvoriste3

ГОРЊА СИПУЉА

У ИО Горња Сипуља организована је акција усмерена на очување животне средине и природе, озелењавање и сређивање школског дворишта. 

secanje sip secanje sip1

ГОРЊА БАДАЊА

secanje gb secanje gb1

secanje gb2 secanje gb3

secanje gb4

ДОЊА БАДАЊА

10. маја ученици петог и седмог разреда у Доњој Бадањи учествовали су у једној занимљивој и креативној активности поводом Недеље сећања и заједништва. Наставнице Татијана Марковић и Марија Жакић најпре су ученицима пуштале Моцартову "Малу ноћну музику", затим је једна група ученика требало да се "заледи", док је друга оцртавала силуете које су касније сви заједно осликавали по слободном избору. 

zajedn DB zajedn db1

zajedn db2

zajedn db3

 

Страна 1 од 31

Иди на врх