Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је Правилник о изменама Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању којим је промењена структура програма завршног испита. 

Ученици који заврше осми разред у школској 2022/2023. години, ученици који су претходних година завршили осми разред, а нису полагали завршни испит, као и наредне генерације ученика осмог разреда, полажу завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета Српски језик и књижевност, из предмета Математика и из једног од пет предмета који ученик изабере са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија. Ученик осмог разреда се најкасније до 30. децембра изјашњава писаним путем у школи или електронски на порталу посвећеном упису у средњу школу из којег ће предмета, од пет понуђених, радити трећи тест. 

Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту.

Комплетан текст Правилника можете прочитати О В Д Е

Иди на врх